کم خونی ( انمی ) ، به طور کلی، ناشی از کاهش گلبول های قرمز خون است که سپس باعث کاهش اکسیژن در بدن شما می شود. کم خونی فقر آهن (همانطور که از نامش مشخص است) به طور خاص به دلیل کمبود آهن ایجاد می شود. بدون آهن کافی، بدن شما هموگلوبین کمتری تولید می کند (ماده ای که اکسیژن را در خون شما حمل می کند). بنابراین، ممکن است در نهایت خسته و تنگی نفس شوید.
علائم کم خونی چیست ؟ از کجا بفهمیم کم خونی داریم؟
علت کم خونی بدن : بدن به اندازهی کافی گلبولهای قرمز تولید نمیکند. گلبولهای قرمز خون توسط بدن در حال تخریب هستند.خونریزی داخلی …
- خستگی
- ضربان قلب سریع یا تپش قلب
- ضعف
- سردرد
- رنگ پریدگی
- تنگی نفس
انواع کم خونی
- کم خونی داسی شکل (یک بیماری ژنتیکی و یک اختلال خونی است که با هموگلوبین معیوب (Hbs) شناخته میشود.)
- تالاسمی
- کم خونی آپلاستیک (بدن به اندازهی کافی گلبولهای قرمز خون تولید نکند. گلبولهای قرمز خون هر ۱۲۰ روز یک بار در مغز استخوان تولید میشوند)
- کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 (یشتر محصولات حیوانی غنی از ویتامین B12 هستند)
- کم خونی ناشی از فقر آهن (IDA)
- کم خونی تالاسمی آلفا و بتا (تالاسِمی از بیماریهای خاص و یکی از بیماریهای ژنتیکی و یک اختلال خونی ارثی بوده که در آن، تعداد هموگلوبینها و گلبولهای قرمز در بدن فرد مبتلا به این بیماری از حالت نرمال کمتر است)
علائم کم خونی داسی شکل
- تورم دست و پا
- مشکلات بینایی
- سردرد
- تاخیر در رشد و بلوغ
- فشار خون ریوی
- سکته
چه کسانی در خطر کم خونی هستند؟
گیاهخواران به شدت در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستند زیرا ویتامین B12 عمدتاً در گوشت ها (گوشت گاو، جگر، مرغ و ماهی)، تخم مرغ، پنیر، ماست و شیر یافت می شود. بنابراین، افرادی که این نوع غذاها را نمی خورند، ممکن است لازم باشد با پزشک یا متخصص تغذیه خود در مورد اینکه آیا باید مکمل های B12 مصرف کنند یا خیر، مشورت کنند.
همچنین کسانی که تحت دیالیز کلیه هستند، جراحی بای پس معده انجام داده اند یا مشکلات روده ای مانند بیماری کرون یا بیماری سلیاک دارند نیز ممکن است در معرض خطر باشند. علاوه بر این، بارداری افزایش تقاضا برای فولات (B9) را ایجاد می کند. بنابراین، اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید ، این موضوع را با متخصص زنان و زایمان خود در میان بگذارید.
غذاهای سرشار از فولات
- سبزیجات (سبز تیره و برگ دار از جمله بروکلی، اسفناج، مارچوبه )
- مرکبات (پرتقال ، گریپ فروت ، لیمو ، لیمو ترش )
- موز
- توت فرنگی
- خربزه
- بادام زمینی
- حبوبات (لوبیا ، نخود فرنگی ، عدس)
- تخم مرغ
- چغندر
- کلم فندقی (جوانه بروکسل)
- کلم بروکلی
- آجیل
- جگر ، گوشت گاو
- جوانه گندم
- پاپایا ( عنبه هندی)
- آووکادو
- انجیر ( اهن ، ویتامین A، فولات و منیزیم)
- خرما و کشمش (آهن و ویتامین C)
- درمان و پیشگیری از آنمی